La cria d’aus per a autoconsum: mesures a tenir en compte
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació informa sobre la necessitat que tots els particulars que es dediquen a la cria o al manteniment per a autoconsum d’aus de corral, comuniquin a l’Oficina comarcal del DARP aquesta activitat.
La tinença d’un nombre reduït d’aus de corral per part de particulars per a l’autoconsum familiar de carn i ous es regeix per la normativa que regula l’ordenació de les explotacions ramaderes. Cal complir uns requisits mínims que garanteixin la sanitat animal i la innocuïtat d’aquests productes.
Què és una explotació avícola d’autoconsum?
Són aquelles explotacions en què es crien aus destinades exclusivament al consum familiar amb una capacitat inferior a 32 gallines ponedores d’ous per a consum o 210 kg de pes viu/any en cas d’avicultura de carn (que corresponen a una capacitat d’entre 50 i 70 pollastres/any segons el pes dels animals).
Recordem la necessitat de comprar els pollets en establiments autoritzats i amb codi REGA (Registre d’explotacions ramaderes).
Aquestes explotacions han d’estar inscrites al Registre d’Explotacions Ramaderes de Catalunya.
Al tríptic que s’adjunta s’hi descriuen també les mesures de bioseguretat i d’higiene.
Així mateix us comuniquem la situació de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) a Europa. Les aus migratòries, entre l’agost i principis de desembre, abandonen les zones on han passat la primavera i l’estiu cap a llocs més càlids i durant aquesta migració poden fer aturades en múltiples llocs de descans a Europa.
Durant el darrers mesos, s’han anat declarant diferents focus d’IAAP que han avançat des de l’est d’Europa fins a introduir-se a països relativament propers com Alemanya, Holanda, Regne Unit, Irlanda o Dinamarca. Per això, cal estar alerta i és obligatori notificar qualsevol sospita de la malaltia.